Masajul ayurvedic și beneficiile sale

 

Cea mai puternică dorinţă a omului este să trăiască o viaţă sănătoasă, fericită şi inspirată

Dintre acestea trei, sănătatea este pe primul plan, deoarece, fară ea, omul nu se poate simţi fericit sau inspirat. Unul din secretele sănătăţii este să ai un corp care foloseşte corect substanţele  nutritive şi elimină eficient toxinele.
Hrana ne furnizează substanţele nutritive necesare, exerciţiul fizic şi masajul menţin circulaţia adecvată, iar masajul ne ajută trupurile să crească şi să se refacă.
Masajul oferă, de asemenea, relaxare. Intensificând circulaţia materiilor nutritive şi ajutând organismul să elimine toxinele, masajul joacă un rol important în purificarea corpului şi în menţinerea sănătăţii lui.
Acest rol purificator este cel ce face din masaj cea mai avantajoasă practică pentru a dobândi a inspiraţie şi bucurie. El mobilizează resursele interne ale corpului, stimulându-l în procesarea proteinelor, convertirea diferitelor forme de zahăr în glucoză şi sintetizarea diferitelor enzime chimice.
Dacă este adoptat ca practică zilnică, masajul poate ajuta la întinerirea trupului.  În India, masajele se aplică din momentul naşterii.
Bebeluşii sunt cu regularitate masaţi cu ulei, chiar şi când plâng. O mamă ştie că masajul va intensifica circulaţia copilului său, care, deşi în continuă mişcare, nu este apt să execute nici un fel de exerciţii.
Copii sunt masaţi zilnic, cu regularitate, până la vârsta de trei ani. Apoi rutina se schimbă, şi masajul se execută o dată sau de două ori pe săptămână, până când copilul ajungela vârsta de şase ani.
Din acest moment, copilul este destul de mare ca să ofere şi să facă schimb de masaje cu alţii.
Optzeci la sută din populaţia Indiei trăieşte în mediul rural, unde tradiţia este încă vie. În zonele rurale, masajul săptămânal este o scenă de familie – oricine îl practică.
La ritmul frenetic de viaţă din marile oraşe şi zonele urbane, păstrarea acestei tradiţii devine tot mai dificilă. Totuşi, chiar în marile oraşe ca Delhi, Bombay şi Calcutta, masorul poate fi frecvent întâlnit cu rogojina lui şi un stelaj cu mici sticle de ulei, practicându-şi comerţul prin parcuri sau pe plajă.
În India, oamenilor le place să fie masaţi; ei ştiu că, asemeni celui mai bun prieten, masajul aduce bucurie şi relaxare.
În India, statuetele din temple, calendarele şi cărţile religioase ilustrate îl înfăţişează deseori pe Vishnu, zeul ocrotitor, culcat pe un şarpe, în timp ce este masat pe picioare de consoarta sa Lakshmi. Această imagine sugerează că masajul este un mod de petrecere a timpului preferat chiar şi de zeul Vishnu.

În căminele indiene, masajul poate sprijini menţinerea unei relaţii amoroase între soţ şi soţie. După acest fel de relaxare liniştitoare, este mai uşor să împărţi şi să oferi mai multă dragoste. Sosind acasă după o lungă zi de muncă în lumea de afară, soţul poate fi deseori găsit primind un masaj drăgăstos de la soţia lui.
Acest fel de masaj nu se face, de obicei, cu ulei — muşchii sunt doar presaţi cu blândeţe şi masaţi. Chiar şi membrii mai bătrâni ai familiei primesc o formă de masaj, când nepoţii le apasă trupurile în joacă.
Ştiinţa străveche a masajului indian a fost descrisă de Valmiki, primul poet de limbă sanscrită, în poemul său epic Ramayana.
Sistemul persan şi grecesc (Unani) de masaj au influenţat puternic formele de bază ale masajului dezvoltate în Occident.
Se pot găsi multe elemente comune între masajul grecesc şi persan şi masajul ayurvedic; masajul Unani foloseşte cele trei umori, ca şi ierburi, condimente, formule din plante şi uleiuri similare.
Modalitatea lor de a trăi o viaţă sănătoasă şi fericită, comună celor trei culturi, se extinde până la similitudinea stilurilor artelor marţiale şi a metodelor de masaj. Din cauza acestei fertilizări încrucişate, evoluţiile sistemului oriental şi occidental par ciudat de asemănătoare.
Popularitatea masajului în Occident este în creştere, ca răspuns la creşterea stresului şi anxietăţii în această lume a lăcomiei şi competiţiei. O dată cu creşterea poluării – aerului, apei şi liniştii – nervii noştri sunt într-o continuă agitaţie.
Glandele noastre sunt supra-stimulate continuu prin folosirea conservanţilor. O dată cu extinderea alimentelor ambalate şi semipreparate, tot mai multe chimicale ne infiltrează corpurile la nivel celular.
Laptele proaspăt, de la vaca fermierului, a devenit un vis, iar laptele procesat este încărcat de chimicale.
Cerealele şi legumele crescute fără îngrăşăminte chimice sunt pe cale de dispariţie. Pentru a ne menţine sănătatea, nu avem altă alegere decât să învăţăm modalităţi de a favoriza eliminarea lor din sistemul nostru, cu aceeaşi regularitate cu care sunt ingerate.
Masajul este unul dintre puţinele remedii recunoscute pentru a face aceasta.
Masajul regulat, alături de consumarea alimentelor crescute prin metode naturale şi a apei pure şi practicarea de exerciţii fizice sub lumina naturală a soarelui, într-un mediu nepoluat, se pot dovedi extrem de utile.
Masajul acţionează atât la nivel fizic, cât şi la nivel mintal. La nivel fizic, ajută toate sistemele organismului – imunitar, respirator, nervos, endocrin, circulator, muscular, osos, digestiv şi limfatic. La nivel mintal,el ajută mintea să se relaxeze.
Aceasta este adevărat mai ales pentru cel ce nutreşte sentimente bune faţă de cel care îi aplică masajul. În general, masajul sprijină organismul în procesul de auto-vindecare.
Concentrânduse uşor şi natural asupra părţii corpului care este masată, primitorul îşi poate transmite energie pozitivă dătătoare de viaţă oricând şi oriunde este necesar.
Masajul poate determina mintea să îşi întrerupă şirul gândurilor şi poate oferi relaxarea perfectă, cu condiţia să nu fie un tip de masaj dureros.
Auto-masajul oferă toate beneficiile sus-menţionate, cu excepţia atingerii mângâietoare a altuia, care singură poate produce miracole.

MASAJUL CA PRACTICĂ ZILNICĂ

Masarea zilnică a corpului cu treizeci până la patruzeci şi cinci deminute înainte de baie poate îmbunătăţi sănătatea şi vigoarea individului.
Prin masarea pielii, corpul se încălzeşte, fapt care subţiază sângele şi îi uşurează circulaţia prin organism.
Deoarece această căldură deschide, de asemenea, şi porii, este important să nu se facă baie până când corpul nu a absorbit uleiurile şi nu s-a răcit cel puţin până la temperatura normală a camerei.
De obicei, aceasta durează între treizeci de minute şi o oră de la terminarea masajului.
Masajul este esenţial pentru toţi oamenii, în toate stadiile vieţii – copii, capi de familie, bătrâni, handicapaţi, infirmi sau culturişti.
Pentru indivizii incapabili să facă exerciţii fizice, masajul este o alternativă excelentă de a stimula creşterea şi dezvoltarea organismului.
Iar pentru indivizii tineri şi energici, care se ocupă cu practicarea artelor marţiale, masajul este obligatoriu. încordarea musculară căpătată în timpul şedinţelor de antrenament poate fi diminuată doar prin masaj.
Acesta reface muşchii, readucându-i la forma lor iniţială. Pentru oamenii care suferă de insomnie sau de tulburări de somn, primirea unui masaj ori, chiar, auto-masaj, este esenţială.
Masajul piciorului, care face bine întregului organism, este recomandat în mod special celor care suferă de oboseală.
După Charaka, autorul bine cunoscutului text Ayurvedic Charaka Samhita, indivizilor cu insomnie trebuie să li se facă un masaj al capului înainte de culcare.
Pentru rezultate şi mai bune, el recomandă un masaj combinat al piciorului, coloanei vertebrale şi capului.

MASAJUL CA EXERCIȚU

Masajul trebuie să fie un exerciţiu pentru cel care îl practică. 
Deoarece un masaj bun cere energie vitală sau forţă pranică, cel care oferă un masaj trebuie să respire adânc şi rar. Trebuie să fie atent să nu rămână fără suflu, deoarece aceasta supune inima la efort şi poate dilata muşchiul inimii.
Practicantul trebuie să fie apt să îşi controleze respiraţia, relaxându-se între mişcări pentru a inspira profund. Un bun masaj trebuie să producă transpiraţia practicantului, care este benefică.
Când este oferit ca o formă de exerciţiu, mişcările sunt grele. Prin aplicarea unei presiuni de frecţionare şi masare suportabile, forţa pranic şi puterea musculară a practicantului se consolidează.

MASAJUL CA RELAXARE

Dacă se execută cu blândeţe, masajul este o tehnică excelentă derelaxare. Mâinile practicantului trebuie încălzite prin frecarea lor una de cealaltă, apoi lubrifiate cu un ulei parfumat, pentru a evita producerea fricţiunilor, iritaţiilor sau lipsa dexterităţii.
Masajul coloanei vertebrale, al picioarelor şi braţelor, umerilor şi capului poate deveni o experienţă plăcută pentru oricine şi fiecare.
Masajul punctelor de presare (marmas) relaxează corpul instantaneu.
Dacă practicantul nu este relaxat, atunci persoana care primeşte masajul nu se poate relaxa complet. Masajul de relaxare trebuie să reducă viteza respiraţiilor şi a gândirii de ambele părţi.
Cu vârsta, survine pierderea treptată a agilităţii şi rapidităţii, încordarea fizică şi mintală, care se acumulează zilnic, în timp ce individul îndeplineşte activităţi nenaturale, produce slăbirea nervilor şi stânjeneşte circulaţia fluidelor vitale ale vieţii.
Tensiunea, îngrijorarea constantă, insatisfacţia, lăcomia şi anxietatea se asociază pentru a afecta organismul. Aceşti duşmani produc îmbătrânirea prematură.
Pentru a evita această problemă şi pentru a reduce stresul trupului şi al minţii, relaxarea este o necesitate.
În timp ce poziţiile şi exerciţiile yoga de respiraţie profundă asigură relaxarea, masajul oferă şi mai multe avantaje.
Aceasta deoarece masajul foloseşte, pe lângă stimularea musculară, miracolul atingerii şi al uleiurilor parfumate preparate din plante de întinerire.
Rezumând, masajul poate opri îmbătrânirea prematură, reduce ridurile, tonusul muscular şi redă mobilitatea articulaţiilor.
El conferă pielii o textură netedă, fortifică nervii şi sistemul imunitar şi ajută corpul să îşi păstreze forma optimă şi elasticitatea. Cheia obţinerii beneficiilor maxime din masaj este ritmicitatea.

AVANTAJELE TERAPEUTICE ALE MASAJULUI

Masajul este remediul cel mai bun, uşor şi natural pentru toate problemele acestea.
Dacă nu poate fi masat întregul corp, trebuie făcut cel puţin un masaj al piciorului în fiecare noapte, înainte de a merge la culcare. Capului trebuie să i se rezerve un masaj o dată sau de două ori pe săptămână, sau chiar o dată la trei zile.
Masajul regulat ajută la menţinerea echilibrului între cele trei umori corporale, cunoscute în Ayurveda ca doshas: Vata (vântul), Pitta (bila)şi Kapha (mucusul).
De asemenea stabileşte echilibrul între cele trei principii fundamentale — sattva, rajas şi tamas.
Când se adoptă masajul ca practică zilnică, acesta oferă multe avantaje plăcute.
Căldura corporală şi vitalitatea cresc, pe măsură ce aparatul respirator şi cardiovascular se deschid pentru a furniza oxigen proaspăt şi energie vitală sub formă de materiale nutritive. Simultan, sunt îndepărtate din organism gazele uzate şi toxinele.
Autor ( Harish Johari)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *