În ayurveda sănătatea pornește de la un sistem digestiv sănătos. Felul în care avem focul digestiv (agni), ne stabilește stare de sănătate generală a corpului și stare de bine. Focul digestiv bun înseamnă capacitatea de a asimila în mod corect alimentele pentru a produce nutrimentele necesare pentru sunsținerea întregului organism.
În articolul de azi vorbim despre toate aceste aspecte cu caracteristicile specifice, aceast articol are rolul să te ajute să înțelegi în mod profund, ce se întamplă în interiorul tău din momentul în care ai mâncat și felul în care se produce mai departe transformarea la nivelul aparatului digestiv.
CE ESTE AYURVEDA ȘI CUM TE POATE AJUTA
Ayurveda este mama înțelepciunii, ayur=viața și veda=cunoștere, pe scurt înseamnă cunoașterea vieții. Ayurveda este o știință veche de peste 5000 de ani, care are roul să aducă la lumină adevaruri despre felul în care funcționezi dar și metodele de prevenție și remedii de întreținere a sănătății.
Sănătatea este definită ca echilibrul dintre parametrii corporali care sunt dosha-urile (vata, pitta, kapha), dhatu-rile (cele 7 vom dicuta în detaliu despre ele), malas (rezidurile) agni (focul digestiv), manas (mintea), atma (suflet). Ruptura acestui echilibru provoacă boala. Un mod de viață haotic este una dintre cauzele principale ale dezechilibrului mecanicii.
PROCESUL DIGESTIEI – AGNI, DHATUS, OJAS, AMA, MALAS
AGNI- înseamnă foc, desemnează digestia, metabolismul și asimilația, adică procesul de conversie biologică și de utilizare a energiei. În fiecare secundă , organismul nostru încearcă să mențină hemostazia, echilibrând intrarea și ieșirea energetică prin intermediul diverselor procese chimice, ceea ce mâncăm sau bem este direct legat de acest fenomen.
ÎNTĂRIREA AGNI, propriul foc interior, permite arderea impurităților acumulate în nadu-uri (canale energetice). Ayurveda numară 13 tipurii de AGNI
- JATHARAGNI- este principalul agni, cel care le hrănește pe celelalte, este situat între stomac și duoden. Este agni-ul însărcinat cu digestia alimentelor ingerate. o dată acțiunea terminată, hrana digerată este împărțită între parasabhaga- nutrimentele și kittabhaga, reziduuri.
- 7 dhatwagni, care corespund celor 7 dhatu-uri. Este într-o oarecare masură, metabolismul propriu fiecărui țesut corporal.
- 5 bhutagni- care sunt forme specifice de reacții celulare.
CELE 7 DHATUS – DHATUS – Aceste se produc în urma digestiei, și se ocupa cu formarea de noi țesuturi în corp. DHATUS înseamnă care oferă susținere, corpul omenesc este alcatuit din 7 elemente sau țesuturi corporale.
CELE 7 DHATUS:
- rasa- plasma
- rakta- sângele
- mamsa- țesuturile musculare
- meda- țesuturile adipoase
- asthi- țesuturile osoase
- majja- maduva
- shukra- organele reproducatoare
În ayurveda aceste dhatu-uri primare sunt un soi de clasificare ierarhică a țesuturilor. Ele sunt intredependente, primul hrănindu-l pe următorul, și asta în ansamblul ciclului. Depind toate de acțiunea combinată a energilor creatoare dosah-urile și desigur de alimentația exterioară. Toate aceste dhatu-uri sunt hranite de forța agni- forța digestivă a fiecărui individ după ce a consumat hrana. Apoi nutrimentele hrănesc fiecare strat al dhatu-urilor.
MALAS
REZIDUURILE CORPORALE- MALAS- În ayurveda , mala-urile, adică reziduurile corporale, sunt elemente esențiale ale corpului viu. Sunt însărcinate cu anumite funcții foarte utile acestuia din urmă. Termenul mala face referire la agenții polunați sau impurități, precum și la reziduurile corpului. Există astfel mai multe tipuri de mala-uri, (scaunul, grasimea fecală, transpirația, flatulențele, bila, sebumul, părul, părul de pe corp, barba, unghiile) În cazul unei funcționării normale nu generează boală sau tulburare, le numim atunci mala dhatu. după digestie, hrana digerată este separată în nutrimente și în deșeuri.
OJAS
ESENȚA VITALĂ- OJAS- este esența vitală a tuturor elementelor corpului. în ayurveda, ojas, desemnează factorul care împedică deterioarea și degenerarea corpului, care îi oferă forță și susținere împotriva boli. Esența tuturor dhatu-urilor, ea stimulează calitățile și funcțiile principale ale lui dosha kapha. Ojas reglează ansamblul funcțiilor hormonale, sistemului imunitar și limpezimea intelectuală. Obținută la sfârșitul procesului de digestie și de asimilare a alimentelor, de unde importanța de a veghea să avem o alimentație sănătoasă și o digestie eficace.
AMA
TOXINELE- APARIȚIA BOLILOR -este cel mai important principiu fundamental pentru a înțelege fiziopatologia BOLILOR ÎN AYURVEDA. Ama- produsul unui defect metabolic, este rezultatul sub produselor, alimentele prost metabolizate în timpul procesului de digestie. Ama este responsabil de apariția diverselor boli în corp. Este vorba despre un principiu pe care-l putem concepe ca pe acumularea materiilor neutilizate și care nu au fost metabolizate, din cauza unei hipofuncțiionări a enzimelor digestive și metabolice. Aceste materii alimentare netransformate se acumulează la nivel gastrointenstinal și sporesc reziduurile metabolice.
În concluzie acesta este procesul transformării la nivelul aparatului digestiv.
CU CE SE ÎNCEPEM PROCESUL DE ECHILIBRARE?
Primul lucru care este foarte important este aflarea tipului constituțional care se află în structura ta. După aflarea tipului constituțional se stabilesc nevoiile tale specifice și metodele de echilibrare în funcție de propria unicitate.
ÎNTĂRIREA AGNI- ECHILIBRAREA SISTEMULUI DIGESTIV – de aici se pornește în echilibrarea ființei (trup, minte, suflet), prin întărirea focului digestiv în funcție de specificațiile structurii constituționale.
IATĂ CĂTEVA METODE GENERALE DE ECHILIBRARE
- PROCEDURILE DE URMAT SUNT ÎN PRINCIPAL, ÎN MĂSURI DE RECUPERARE, SUB FORMA DIETEI, A SCHIMBĂRILOR ÎN STILUL DE VIAȚĂ ȘI A ADMINISTRĂRII DE IERBURI CU EFECT STIMULANT;
- UNTUL CLRIFICAT- ESTE CONSIDERAT DREPT CEL MAI EFICACE, PENTRU CĂ ESTE UȘOR DE DIGERAT ȘI SE AMESTECĂ BINE CU ALTE SUBSTANȚE
- APA CALDĂ INFUZATĂ CU O BUCATĂ DE GHIMBIR USCAT ȘI SEMNINȚE DE CORIANDRU SUNT ADMINISTRATE PENTRU AMELIORAREA DIGESTIEI;
- BĂILE CALDE CU SARE ȘI IERBURI- 15-20 DE MIN;
- POSTUL;
- MASAJUL AYURVEDIC – ABHYANGA;
- MESE REGULATE- CU 2 ORE ÎNAINTE DE CULCARE;
- YOGA – MEDITAȚIE- EXERCIȚII DE RESPIRAȚIE.
Te aștept în cadrul consultațiilor ayurvedice!
Să fie cu bucurie și armonie. Namaste!