Cum ne menținem echilibrul în zilele reci de toamnă?

În anotimpul rece se întâmplă în mod natural schimbări, este nevoie să ne pregătim corpul cu o sursa mai mare de vitamine, minerale și antioxidanți. Corpul are nevoie de pregătire specială să facă față frigului și umidătății.
În ayurveda toamna este reprezentată de vata dosha, energia care se ocupa de mișcare în corp (respirație, circulație, sistem nervos).
Dacă toamnă experimentezi frig la nivelul extremitățiilor, te adaptezi greu cu umiditatea, adormi mai greu, experimentezi neliniste , suferi de constipație sau balonare, atunci este deja la sine înțeles că energia vata dosha se manifesta în corpul și mintea ta.
Organismul nostru funcționează după ritmul naturii, ce se află în exterior este și în INTERIORUL tău.
Dacă ai auzit de cele 5 elemente dar nu știi cum acestea funcționează, vei înțelege mai bine după ce vei citi acest articol.
Ce sunt doshas-urile și cum ne ajută să ne menținem sănătatea?
Să începem prin a specifica că fiecare dintre cele 3 doshas se află în fiecare dintre noi ele pun baza corpului, fiecare se ocupă cu ceva în mod specific:
Vata (aer și eter) principiul mișcării
Pitta (apă și foc)- principiul metabolismului
Kapha (pământ și apă)- principiul structurii

Fiecare dintre noi are una dintre cele 3 doshas în mod predominant în corp. Aceasta îti stabilește exact nevoile tale fizice, sufletești și emoționale.

Dacă ești tip Vata constituțional, experimentezi variație și neregularitate (ba îți place, ba nu îți place), sensibilitate la frig (circulație proastă), în general subțire la corp, parul șe încrețește ușor și în special toamna se usucă.
Pielea este rece la atingere, tipul vata produce multă mișcare, la nivelul trupului (mișcă mâinile, ochii), dar și mișcare la nivel organic, metabolic, sistem nervos.
Pentru o ființă VATA obișnuitul este plictisitor.
Stilul de viață este dezorganizat în special cu hrana și somnul. Are un apetit variat și o digestie nu foarte bună. La nivel psiho-emoțional experimetează agitație, neliniște, teama. Dar este o ființă plină de idei, creativă.
CHEIA PENTRU ECHILIBRU ESTE REGULARITATEA (rutina de somn, exerciții fizice și practici de relaxare)
Tipul constituțional pitta, o ființă dinamică, îi plac provocările și competițiile. Prezintă o tendință spre furie și irascibilitate mai ales în condiții de stres și solicitare. Are o rezistență trupească medie, foame și setea intensă cu o digestie puternică când este în echilibru. Are un spirit de observație bun și un intelect ascuțit.
Este o fire pasională, are tendința să exagereze, uită să aibă grija de ea, poate să ajungă ușor la epuizare și burn-out.
CHEIA PENTRU ECHILIBRU ESTE MODERAȚIA (timp pentru odihnă, timp pentru viața personală, întărirea focului digestiv, să nu mănânce când este furioasă, să învețe să spună NU, să renunțe la control și perfecțiune.
Tipul constituțional Kapha este o ființă cu o stuctură trupească solidă și puternică. Este o ființă calmă și relaxată și mulțumită. Nu se înfurie repede.
Are o piele în general rece, umedă și groasă cu un aspect uleios. Kapha are un metabolism mai lent, o digestie mai lentă și poftă de mancare moderată, are tendință naturală de a crește greutate.
Dacă este în echilibru are un somn profund și prelungit. Pentru kapha este indicat să nu doarmă în timpul zilei pentru că devine leneșă. Are tedință să devină posesivă și încrezută.
CHEIA PENTRU ECHILIBRU ESTE STIMULAREA (mișcare fizică zilnică, să învețe lucruri noi care să o scoată din rutină, să facă YOGA, MASAJ ȘI SĂ EVITE SĂ MĂNÂNCI PREA GREU ȘI MULT).
CUM MENȚINEM TOAMNA ECHILIBRUL LUI VATA DOSHA
Toamna este o perioadă frumoasă, plină de schimbare atât în exterior cât și în interiorul ființei noastre. Este un moment potrivit să acordăm mai multă atenție grijei de sine, atenția la nevoile specifice de sezon, la schimbările care se întâmplă în interior, este un moment potrivit pentru conectare cu corpul și cu natura.

Ce experimetăm toamna când energia vata este activă?
– uscăciune la nivelul pielii;
– tulburări digestive (balonare, flatulență, constipație);
– anxietate și insomnie;
– mobilitate articulară redusă;
– scăderea energiei vitale, oboseală și epuizare resimtiță în special în sezonul rece.

Abordarea preventivă și atentie la nevoile corpului:
– RUTINĂ ZILINICĂ STABILĂ (reguli de trezire și culcare, de mese și de exercițiu fizic)
– ALIMENTAȚIE CALDĂ ȘI NUTRITIVĂ (alimente care încălzesc corpul, fibre, alimente bogate în nutrienți)
– HIDRATAREA CORESPUNZĂTOARE (apa și ceiuri calde – tulsi, cuisoare, Scorțișoara ghimbir)
– ÎMBRACĂMINTEA ADECVATĂ (protejeazaăte de vânt și frig)
– PRACTICA DE MEDITAȚIA, TEHNICI DE RELAXARE (pentru a reduce stresul, agitația și pentru a avea un somn liniștit)
– YOGA, MASAJUL ȘI BĂIILE CALDE FOARTE ECHILIBRANTE
Pentru o stabilirea exactă a structurii tale constituționale te aștept să ne vedem pentru o consultație ayurvedică completă.
După ce stabilim ce tip constituțional ești :
– primești toate informațiile de care ai nevoie pentru a stabili un stil de viață specific nevoilor tale
– o clasă de yoga în care înveți tehnici și practici pe care să le faci conform energiei tale (dosha)
COST CONSULTAȚIE – 500 (ședința individuala)
Black Friday reducere 50% 250 lei (PACHETUL CUPRINDE 1 CONSULTAȚIE AYURVEDICĂ ȘI 1 ȘEDINȚĂ DE YOGA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *