FIINȚA UMANA CAUTĂ SĂ SE ÎNGRIJEASCĂ CÂT MAI BINE, PENTU CĂ SE TEME DE SUFERINȚĂ ȘI DE BOALĂ.
AYURVEDA
Ayurveda este mama înțelepciunii lumii, este vorba despre o medicină completă, personalizată pe principii logice moștenite din epoca vedică indiană și a căror prioritate este prevenirea bolii și pastrarea sănătății. Ayurveda este așadar un sistem medical complet care se interesează de toate aspectele sănătății, condiția fizică, echilibrul mental, starea de bine spirituală și socială, considerentele medicul înconjurator, stilul de viață și regimul alimentar sau tratamentul și combatrea bolilor.
Ayurveda se fundamentează pe credința profundă în unicitatea fiecărui individ și urmărește ca aceasta să atingă plenitudinea potențialului său în mod global.
De la Yoga la Ayurveda
Trăim într-o epocă cu schimbări profunde la nivelul conștiinței individuale . Fiecare se regăsește astazi responsabil de propriile alegeri, în fața circumstanțelor exterioare. Pentru a înceta să mai suferim, este necesară o decizie profundă de conștientizare a ceea ce se petrece în interiorul propriei noastre persoane. Suferința este declicul necesar pentru schimbare. Omul este în asa fel facut, încât preferăm cu toții o situație confortabilă, chiar dacă ea nu este benefică. Orice schimbare este sursa de disconfort temporar. Pentru schimbare este nevoie de curaj și eforturi.
Yoga și Ayurveda oferă tot atâtea chei pentru stabilitatea emoțiilor, eliberarea de credințe limitative, desprinderea de atașamente, obișnuirea mentalului cu concentrarea pe gânduri pozitive. Astfel puruficând corpul și mentalul conștiința se poate deschide și se poate ridica spre dimensiunii mai înalte.
Sunt definit de gândurile mele? De emoțiile mele? Care este natura mea profundă?
De ce avem acest corp? Care este misiune și rolul în această viață?
Aceste întrebări existențiale își găsesc răspunsurile atunci când purcedem pe calea dezvoltării personale. Practica Yoga este metoda care poate rezona cu tine, pentru că vei înțelege calea ta, si vei înțelege că ceea trăiești în fiecare clipă este menit pentru a învăța ce este nevoie să înveți. Fiecare secundă este o posibilitate de a vă deschide la tot ce se petrece înlăuntrul și în afara dumneavoastră. Să știți să cereți ajutor, el vă va fi dat întodeauna, cu condiția să-l fi cerut touși.
Cum te face să te simți când practici yoga?
Experiența poate fii diferită de la o persona la alta, ce poți simți este o eliberare , o senzație incredibilă de ușurare, de fluiditate și mult calm, o practică care îți merge direct la suflet și în fiecare celulă, te simți revigorat, regenerat și armonizat, ai senzatia că respiri din plin pentru prima dată.
Yoga și Ayurveda
Sunt ca două surori care se completează, două discipline ancestrale, menționate în textele tradiționale ale Vedelor și Upanișadelor. Yoga știința unirii, mare conștiință consmică. Scopul yoga este de a ajuta individual să atingă realizarea Sinelui, prin intermediul regenerării corpului și a înălțării mentalului.
Ayurveda este, știința Vieții (din veda, cunoașterea, și ayu-, viața cotidiană), urmărește să dea fiecăruia echilibrul vital, necesar realizării sarcinilor vieții. Dacă avem o stare bună de sănătate, nu ne putem deda ocupațiilor noastre și nu putem realiza misiunea de viață. Sănătatea este indispensabilă pentru a trăi în condiții bune. Înainte de a acționa, trebuie să poți să fii sănătos.
Ayurveda
Este știința care s-a născut din nevoia de a înțelege, de a preveni și de a vindeca boala. Este știința umanului. care conție totalitatea cunoștințelor despre viață și care ajută la menținerea unei persoane într-o stare bună de sănătate, prin intermediul princiipiilor inerente naturii.
Ayurveda ia în considerarea constituția de bază a unei persoane. Ayurveda este cunoscută grație abordării pshiosomatică adoptată pentru a trata individul în integralitatea lui. Aceasta ia în considerare constituția de bază a persoanei pentru a pune diagnosticul și a-i oferi un tratament cu minime efecte secundare, respecându-i totodată acesteia cutumele și tradițiile.
Principiiple fundamentale din ayurveda
Sănătate și echilibru – în ayurveda boala nu există ca atare . Ea provine dintr-un dezechilibru, creând ansambluri de simptome fizice și psihice. Dezechilibrul apare atunci când adoptăm obiceiuri nesănătoase de igiena de viață
- lipsa de somn
- neîngrijirea corpului
- surmenaj
- gânduri negative
- emoții negative
- mediu toxic (pesticide, expunere la metale grele, la produse chimice)
- prezența agenților patogeni (viruși, bacterii, paraziții. ciuperci), în organism.
Sănătatea este echilibrul armonios între
- Funcționarea corpului
- Emoții
- Gânduri
- Acțiunile față de Natură
- Spiritualitate sau sensul pe care îl dăm existenței
Atunci când echilibrul este atins o senzație pașnică de armonie și de mulțumire este prezentă. Funcțiile metabolice sunt sănătoase și energia vitală circulă în mod liber
Echilibrul în ayurveda este înțeles în diferite planuri
- echilibrul dintre guna-uri, diferitele calități energetice care guvernează materia
- echilibrul între dosha-uri, diferitele temperamente care acționează asupra corpului fizic
- echilibrul între locul acordat corpului, minții, sufletuluiși mediului înconjurător în igiena noastră de viață.
PRANA- ENERGIA VITALĂ
Noțiunea de energie vitală este comună în toate medicinile tradiționale. Energia vitală este forța care prezidează caracterul viu al materiei. Regăsim această forță de viață în toate formele de manifestări ale viulu, fie că este de regnul mineral, vegetal, animal, fie, omenesc.
Prana este peste tot circulând în permaneță în noi, grație sufletului, în special, dar nu numai. Există canale subtile energetice numite nadi-uri, circuitele prin care circulă energia vitală. Hatha Yoga vizează să purifice aceste canale de energie pentru a mări cantitatea circulantă de prana. Atunci când nivelul de prana este mărit vitalitatea este mai bună, mintea mai limpede, capacitatea de acțiune mai rapidă în manifestare.
Metode de a mări nivelul de energie
- întărirea AGNI – FOC INTERIOR
- mărirea sattva- a purității.
Întărirea AGNI- propriul foc interior, permite arderea impurităților acumulate în canalele energetice. Acest lucru se face prin exerciții de respirație care purifică nadi-urile prin pranayama practica care se regăsește în yoga.
Potențarea Sattva – să face să potențeze această calitate în noi permite favorizarea armonioasă dintre corp, sfera pshioemoțională sensul pe care îl dăm existenței și ansamblui viului din jurul nostru ( natura, animale, vegetale).
Sattva este calitatea spirituală– este lumina, puritatea, claritatea. O persoană dotată cu sattva, încearcă o dorință viscerală, de a fi mai bună și grijulie. Mintea și simțurile sunt caracterizate de constanță. Aceste persoane fac diferența dintre bine și rău, ele îți percep munca drept responsabilitate. Respectul , bunătate, modestia și bună voința sunt calitățiile lor principale.
Yoga și Ayurveda
- GUNA-URILE trebuie să fie menținute în echilibru în ingiena vieții, mai ales în ceea ce priveste repartizarea alimentelor, alegerea modului de gătit, orele de masă, activitățile fizice alese, comportamentele emoționale, etc.
- aceste calități acționează permanent asupra a tot ceea ce constituie realitatea noastră materială de zi cu zi
- eventualele lor dezechilibre induc suferința, patologii ale corpului sau mentalului care ar putea fi evitate dacă individul s-ar cunoște mai bine pe sine.
Dacă vrei să înțelegi mai bine aceste principii de echilibrare și să practici metode care îți aduc stare de bine și de sănătate vino să ne cunoștem. Prin stabilirea unei alimentații și a unei igiene de viață potrivite poți avea calitate vieții pe care ți-o dorești.