Yoga vă va mări flexibilitatea indiferent de vârstă şi de forma în care sunteți acum.
Nu vă judecați practica doar după cât de mult vă puteți întinde!
Yoga este arta de a învăța să vă întoarceți la voi înşivă. Este aflarea limitelor, extinderea granițelor şi capacitatea de a vă relaxa cu adevărat, fiind voi înşivă.
Înseamnă să vă găsiți timp pentru a vă aminti cine sunteți, dar ați uitat, în timp ce sunteți prinşi în vârtejul unei vieți grăbite, accelerate. La nivel fizic, la fel ca în viață, când sunteți dezechilibrați, nu vă simțiți bine.
Când vă simțiți ca şi cum v-ați putea răsturna în orice clipă, nici nu sunteți în siguranță, nici nu vă simțiți confortabil.
Unul dintre motivele pentru care popularitatea practicii yoga a crescut dramatic este că ea vă ajută să vă simțiți armonioşi, integrați şi deplini.
Pe măsură ce învățați cum să vă găsiți centrul într-o poziție (sau postură) yoga, veți învăța să vă găsiți centrul şi în alte domenii ale vieții.
De fapt, învățând să executați o poziție yoga, învățați să vă descurcați mai bine cu evenimentele vieții.
Ce este yoga ?
Cu 2.500 de ani în urmă, un autor numit Patanjali a scris Yoga-sutra, primul text având ca subiect practica yoga.
El a definit yoga drept citta-vrtti-nirohdah, adică încetarea agitațiilor minții.
Definiția yoga este cea de liniştire a minții. Este cea mai obişnuită definiție modernă, elaborată de eminentul învățător T.K.V. Desikachar, care a afirmat că yoga ținteşte „… să direcționeze mintea exclusiv către un obiect şi să mențină acea direcție fără nicio distragere.”
Occidentalii şi amatorii se gândesc de obicei la yoga pornind de la diferitele poziții fizice.
Denumirea însăşi vine de la cuvântul sanscrit yuj, care este adesea tradus prin „a uni, a alătura sau a conecta”.
Toate aceste asocieri implică integrare şi echilibrare sau aducerea sinelui într-o stare armonioasă. Alte sensuri ale cuvântului yuj includ „a-şi centra gândurile, a se concentra asupra sinelui sau a medita profund.”
Yoga este de fapt o stare mentală.
Atingerea scopului de a linişti mintea este un lucru greu de realizat, astfel încât au fost elaborare şi dezvoltate practici care să vă permită să realizați acea stare.
Liniştirea minții este mai degrabă un obiectiv de neatins. În contrast, progresul făcut în realizarea unei poziții yoga poate fi evaluat prin aliniere, prin lungimea întinderii şi prin durata cât poate fi ținută.
Este mult mai uşor să vă referiți la ceva tangibil – corpul – şi apoi să mergeți către ceva intangibil – liniştea minții.
În timpul practicii yoga, începeți dintr-un loc cunoscut, folosindu-vă corpul şi respirația, şi vă îndreptați către necunoscut.
Pe măsură ce vă deschideți corpul şi mintea cu ajutorul pozițiilor yoga şi al exercițiilor de respirație, deveniți receptivi la experiența profundă şi încântătoare a liniştii lăuntrice.
În timp ce mintea umană tinde să se lase dusă de gânduri despre trecut sau despre viitor, corpul omenesc există doar în momentul prezent.
Hatha yoga, un tip de yoga care pune accentul pe efortul viguros şi susținut, încurajează conştientizarea corpului. Revenirea în propriul corp vă readuce mintea în prezent. Apoi, grijile dispar şi nu mai există multe „ar trebui” sau „trebuie”.
Unul dintre motivele pentru care yoga ne împrospătează atât de mult este, chiar şi pentru o clipă, că ne face să conştientizăm realitatea momentului prezent.
De fiecare dată când reveniți în prezent, vă eliberați de o anumită povară. S-ar putea să o acumulați din nou după foarte puțin timp, dar este important să practicați despovărarea.
În cele din urmă, veți fi capabili să reduceți stresul mai des şi pentru perioade mai lungi de timp.
În acest sens, yoga este un antrenament pentru viață. Practica yoga este un instrument fabulos de transformare.
Asana, folosirea pozițiilor fizice, este practica asociată de obicei cu yoga în Occident.
Totuşi, yoga poate fi orice vă dă un sens al unității, vă ajută să vă conectați mai bine cu voi înşivă şi vă ajută să vă amintiți cine sunteți.
Poate fi o plimbare pe plajă, un căscat plăcut sau pur şi simplu o singură respirație conştientă.
Orice practică ce vă ajută să vă centrați este importantă. Când operați dintr-un loc apropiat de propriul centru, este mai uşor să fiți mai calmi şi mai focalizați.
Orice dezechilibru este o sursă uriaşă de stres. Când lucrurile merg prost şi sunteți deja dezechilibrați, este ca şi cum ați înota împotriva unui curent sau flux puternic. Cu cât sunteți mai departe, cu atât vă va fi mai greu să înotați până la țărm.
Ba mai mult, distracțiile şi stimularea senzorială vă fac adeseori să priviți în afară în loc să priviți în interior.
Adevărata provocare în viață este să reuşiți să rămâneți „cu” voi înşivă, interacționând în acelaşi timp cu ceilalți; să răspundeți în mod adecvat oamenilor şi evenimentelor, în timp ce păstrați conectarea cu voi înşivă.
Recompensele yoga
Practica yoga continuă aduce recompense pe termen mediu şi lung pentru trup şi suflet – aspectele fizice, psihice şi spirituale combinate al unei ființe umane.
De asemenea, aduce ca efect imediat o stare de bine.
Vă simțiți mai bine într-un corp mai destins, mai liber, decât într-un corp contractat, tensionat. Corpul omenesc a fost conceput pentru a se mişca liber.
Integrând toate părțile care alcătuiesc sinele întreg, practicanții au adesea senzația că se simt mai bine şi mai liberi. După practică, sunt mai relaxați şi mai fericiți.
Conform filosofiei indiene, orice lucru este o combinație a trei calități esențiale, numite gunas: sattva (o stare pură, echilibrată), rajas (activitate, neastâmpăr) şi tamas (inerție, lene, depresie).
Cea mai bună practică yoga este cea pe care o integrați în propria viață!
Majoritatea studenților încep practica yoga într-o stare fie de neastâmpăr, fie de hiperactivitate, fie de lene ori de letargie.
La încheierea majorității şedințelor practice, ei ajung la o stare sattvică înălțătoare, atât la nivel mintal, cât şi fizic.
Yoga vă dă instrumentele să treceți de la pasiune la claritatea calmului, de la stres la relaxare, de la boală la alinare.
Pozițiile (Asanas)
Asanas sunt poziții sau posturi yoga care reechilibrează corpul.
Ele aduc tărie zonelor slabe ale corpului şi calmează zonele tensionate. Ele vă oferă un antrenament exterior, dar cu beneficiul suplimentar al unei lucrări lăuntrice.
Nu creează doar spațiu în corpul fizic, ci vă oferă o senzație de spațiu fizic.
Eliberând corpul exterior – corpul fizic, muşchii, oasele, tendoanele, ligamentele şi organele viscerale – pozițiile (asanas) edifică şi controlează prana sau forța vitală a energiilor subtile ale corpului – energii care sunt mai fine şi mai subtile decât cele ale corpului fizic pe care îl putem vedea.
Se consideră că pozițiile (asanas) purifică şi vindecă trupul, precum şi acele energii subtile.
Nu vă judecați practica prin cât de mult vă puteți sau nu vă puteți întinde. Nu vă simțiți niciodată „nelalocul vostru” fiindcă nu puteți păstra o poziție mai mult timp sau pentru că nu corespunde perfect unei imagini.
Practicați extinderea conştientizării întregului corp. Mai mult decât să vă mențineți echilibrul într-o poziție, căutați să simțiți grație în timp ce respirați.
Începeți doar călătoria. Niciodată nu ştiți unde s-ar putea să vă ducă.
Respirația!
Observați-vă calm respirația şi încercați să o cunoaşteți intim!
Mai important decât nivelul de profunzime al poziției, esența yoga constă în respirație.
Dacă puteți respira, puteți face yoga.
Încercați să vă cunoaşteți bine modul cum respirați. Mai mult chiar decât cel mai bun prieten, să ştiți că respirația va fi mereu cu voi în cursul vieții.
Respirația bună este liniştitoare, mângâietoare şi vindecătoare. Ea va da viață pozițiilor voastre.
Reconectarea cu respirația voastră naturală vă va da senzații de curățare, de uşurare şi de claritate.
Ținerea respirației blochează conştientizarea, creează tensiune şi împiedică senzația de curgere liberă a energiei, pe care yoga o aduce corpului şi minții.
Respirația conştientă, în cadrul fiecărei poziții sau posturi, păstrează mintea ageră şi permite practicii să exploreze mai degrabă decât să devină o simplă rutină.
Distragerile sunt reduse la minim pe măsură ce mintea este stăpânită şi vă vine mult mai uşor să înțelegeți esența yoga – stăpânirea minții şi reconectarea cu sine.
Cât de des să practicați yoga
Cheia este regularitatea!
Este mai bine să practicați puțin şi des, decât timp îndelungat, dar neregulat. Un început firesc ar fi o dată pe săptămână, însă trei şedințe pe săptămână vor aduce mult mai uşor schimbări observabile în corp.
Amintiți-vă că yoga urmăreşte să vă aducă mai aproape de sinele vostru adevărat, esențial.
În loc să mărească durerea, yoga caută să înlăture suferința. Durerea şi rănirea sunt semne că v-ați depărtat de sinele vostru pur, natural.
Dacă practica yoga nu vă măreşte bucuria în viață, înseamnă că nu ați ales practica potrivită. 🙂