Energia și cele 7 emoții!

kinetoart

Energia se referă la toate tipurile de bioenergie asociate cu sănătatea și vitalitatea umană, incluzând energiile elementare ale organelor vitale, energia nutritivă care circulă prin meridiane, energia de protecție care scaldă suprafața corpului și energia neuro-activă a sistemului nervos.
Energia este asociată plămânilor prin intermediul respirației, care extrage energia externă din aer și o combină în fluxul sangvin cu energia interna extrasă prin digestie din apă și alimente.
Amestecul rezultat este baza energetică a metabolismului uman.
Energia se refera, de asemenea, la echilibrul relativ și la starea energiilor colective ale corpului – parametri exprimați în patru dimensiuni polare: Yin și Yang; rece și fierbinte; deficient și excesiv; intern și extern.
Din moment ce “energia comandă sângele” generând rezistență, deficitul sau stagnarea energiei impiedică circulația sângelui, lipsind întregul corp de o nutriție corespunzatoare și scazându-i rezistența.

Cele șapte emoții!

Emoțiile sunt declanșate de contactul senzorial cu lumea exterioară, contact mijlocit de cele cinci simțuri.
Ca urmare a faptului că oamenii intra în relații interpersonale și cu lumea înconjuratoare prin intermediul celor cinci organe senzoriale, ei se află continuu într-o stare de răspuns emoțional.
Pe lângă cele cinci simțuri fizice, chinezii și alte civilizații orientale consideră mentalul temporal ca fiind un al șaselea simț, și de aceea fanteziile, visele și alte imagini autofabricate funcționează similar stimulilor externi, provocând raspunsuri emoționale.
La fel ca toate formele de energie umană, emoțiile exercită efecte fiziologice profunde asupra organelor interne, asupra glandelor și altor țesaturi spre care se îndreaptă prin canalele energetice.
Fiecare emoție pe care o dezvoltăm declanșează reacții fiziologice în organism, ca de pildă secreția diverșilor hormoni, eliberarea neurotransmițătorilor în creier și în sistemul nervos, modificări ale pulsului și ale presiunii sangvine, accelerarea respirației și stimularea sau supresia digestiei și peristaltismului.
Dacă un raspuns emoțional devine extrem sau exploziv, și dacă se prelungește sau se repetă frecvent, el cauzează o serie de reacții fiziologice severe care pot leza serios organele asociate și pot scoate din echilibru intregul sistem energetic uman.
Atunci când se întamplă așa ceva, scutul radiant de energie protectoare este afectat, rezistența și imunitatea scade, iar emoțiile agresive devin cauze interne majore de boală, degenerare și slabiciune.
Accesele de mânie, spre exemplu, lezează ficatul; după un timp, energia emoțională eliberată în urma acestor accese inhibă funcția hepatică, inhibare ce se soldează cu simptome ca iritabilitate și nervozitate.
Această stare predispune mai departe la alte accese de mânie, lezând astfel și mai puternic ficatul și stabilind un cerc vicios psihofiziologic ce duce la cele din urmă la boală și debilitate.
Un alt exemplu este schizofrenia și violența cronică, o tulburare emoțională pe care de decenii psihiatrii încearcă să o trateze fără nici un succes terapeutic.
DUREREA

Cea mai periculoasă consecință fiziologică produsă de cele Șapte Emoții este afectarea sistemului imunitar, afectare ce vulnerabilizează organismul în fața infecțiilor oportuniste și a bolilor degenerative, multe dintre ele fatale.
Este un fapt bine cunoscut în medicina occidentală că o persoana ce se lasă îndelung prada durerii provocate de moartea partenerului de viață devine susceptibilă de cancer, de boli cardiace și de alte afecțiuni fatale.
MÂNIA

Atunci când atinge niveluri extreme, ea poate leza energia Yin a ficatului, energie care controlează sângele, bila și alte fluide asociate.
Dezechilibrul rezultat permite energiei hepatice Yang să izbucnească precum un foc necontrolat și să urce spre inima și craniu, producând: dureri de cap, amețeli, vedere neclară și confuzie mintală.
În acest sens, adejectivul “coleric” (bilious în limba engleză) se referă deopotrivă la un temperament irascibil și la o disfuncție hepatică.
Accesele frecvente de mânie afectează ficatul, fapt care mărește predispoziția spre irascibilitate, producând astfel un cerc vicios de energii emoționale distructive.
ANXIETATEA
Anxietatea blochează energia și lezează plămânii. Ea determină congestia aparatului respirator și afectează respirația.
Din moment ce plămânii guvernează energia prin intermediul respirației, anxietatea blochează circuitul energetic prin inhibarea procesului respirator, fapt care la rândul său, scade rezistența prin slabirea scutului de energie protectoare.
Anxietatea afectează, de asemenea, intestinul gros – organ yang cuplat cu plămânii – putând produce astfel constipație și colite ulcerative.
În mod similar, anxietatea cronică afectează splina, pancreasul și stomacul, cauzând indigestia și privarea întregului organism de energia de nutriție, diminuand deci rezistența.
CONCENTRAREA
Concentrarea excesivă afectează splina, pancreasul și deopotrivă stomacul – organ yang asociat lor.
Termenul de “concentrare” se referă la o fixație psihică obsesivă asupra unei anumite probleme, la o preocupare mentală constantă, inclusiv orice fel de îngrijorare cronică. Ea afectează digestia, cauzând dureri abdominale, și scade rezistența prin privarea corpului de energie nutrițională.
De asemenea, conexiunile existente între îngrijorarea cronică și tulburările stomacului, precum ulcere și indigestia.
MÂHNIREA
Perioadele lungi de mâhnire extremă lezează inima și plămânii, afectând uneori și pericardul, împreuna cu organul sau Yang corespunzator – “Triplul Arzător”.
Ele produc dispersia rapidă a rezervelor de energie vitală a corpului, diminuând astfel sever rezistența.
Oamenii sunt bine cunoscuți în medicina occidentală ca fiind foarte vulnerabili la boli grave, inclusiv, cancer.
TEAMA
Teama excesivă afectează rinichii, producând scaderea energiei la acest nivel, uneori determinand pierderea controlului vezicii urinare ca organ Yang cuplat.
Reciproc, Tratatul Clasic de Medicină Internă afirmă: “Dacă energia rinichilor este diminuată, individul cade ușor prada fricii cronice care predispune la insuficiență renală și la lezare permanentă a rinichilor”.
Copiii care urinează în pat sunt marcați frecvent de sentimente de teamă, și ambele – urinarea în pat și sentimentul de teamă – sunt rezultatul scăderii energiei rinichilor.
SPAIMA
Spaima se deosebește de teama prin natura sa adesea neașteptată care șochează întreg organismul, alarmează spiritul și face ca energia să se impraștie.
Deoarece inima adapostește spiritul, spaima afectează întâi inima, mai ales în stadiul inițial.
Daca ea persistă și devine teama cronică, are ca efect și lezarea rinichilor.
În general, inima este organul cel mai vulnerabil la vătămările prin excese emoționale, pentru ca ea adapostește spiritul și conștiința.
Cele Trei comori ale trupului energia, esența și spiritul – au fost apreciate ca valori de preț ale vieții și păzite atent de pericole.
Importanța păstrari sănătații fizice și mentale este absolut necesară pentru o viață echilibrată!
Atât alimentația cât și mișcare și diverse terapii complementare (YOGA, ACUPUNCTURĂ, MASAJ, ETC). sunt importante de integrat în stilul nostru de viață, pentru a ne ajuta să ne restabilim și să funcționăm la capacitate maximă.

1 Comment
One Trackback:

[…] Energia și cele 7 emoții! […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *