Alimentele și teoria Yin & Yang!

Yin și yang,

Două forțe complementare Yin&Yang ( yin-luna&yang-soarele), descrise ca doi poli magnetici, cum ar fi cei ai pământului, interacționând în mod constant și creând mișcare și viață.
Acest lucru poate fi echivalat în corpul nostru cu forțele yin și yang de expansiune și de contracție, conlucrând pentru a ne da mișcare și viață.
Atunci când o forță ajunge la extremă, se schimbă în cealaltă, așa cum ziua se schimbă în noapte.
Nimic în lumea naturală nu există izolat. Pentru a aprecia și pentru a experimenta ceva pe deplin, noțiunea opusului ei trebuie să existe, astfel, în fiecare dintre ele este sămânța celuilalt.
Yin și yang sunt de departe cei mai importanți indicatori în diagnosticarea tratamentului bolilor. De fapt, ceilalți șase indicatori sunt numai manifestări specifice ale diferitelor aspecte de yin și yang.
Într-o analiză finală, toate bolile și simptomele lor asociate pot fi interpretate prin prisma pierderii balanței homeostatice dintre polaritațile yin și yang ale diferitelor sisteme organo-energetice umane.
De exemplu, creșterea marcată a temperaturii corpului, constipația, tenul îmbujorat, transpirația abundentă și hipertensiunea arterială sunt toate semne a excesului de yang și indică o “boală yang”.
Frisoanele, diareea, tenul palid, vitalitatea scazută, slăbiciunea membrelor și aversiunea față de frig sunt toate exemple de yin în exces și indică o “boală yin”.
În principiu, bolile yang sunt tratate cu plante răcoritoare de tip yin, aplicându-se și diverse metode menite să amplifice energii care încălzesc, folosind și alte metode care tonifică energia yang și sedează componența yin.
Alimentele yin au un efect răcoritor și calmant asupra energiei umane, în timp ce alimentele yang sunt calde și stimulante.
Atunci când alegeți alimentele în conformitate cu energiile lor yin și yang, trebuie să căutați echilibrul nu numai între alimente selectate ca atare, ci și între respectivele alimente și condițiile energetice predominante în interiorul  și în afara organismului.
De exemplu, dacă energia dumneavoastră internă se află într-o stare de yin extrem (dacă sunteți obosit, greoi, deprimat), puteți echilibra și corecta aceasta situație prin consumarea unor alimente yang care va vor stimula, încălzi și vă vor ridica nivelul energetic.
În mod similar, dacă mediul înconjurător este într-o stare de yin extrem (rece, umed, înnourat), puteți rezista invaziei acestor “energii rele” externe prin consumarea unor alimente uscate, încălzitoare, de tip yang.
Oamenii mănânc acum mere și portocale în mijlocul iernii, carne grasă în toiul verii, provocând astfel apariția a tot felul de afecțiuni și dezordini ale energiilor interne.
În lista următoare sunt expuse câteva alimente de bază și condimente în concordanță cu proprietățile lor încălzitoare (yang) și răcoritoare (yin).
Răcoritor (yin)
  • Fructe crude,vegetale crude;
  • Dovlecei;
  • Salate;
  • Tofu, Alge marine;
  • Orez Lapte, iaurt;
  • Fasole verde;
  • Pește crud (sashimi).
Condimente:
  • Curry;
  • Pătrunjel;
  • Ardei iute;
  • Coriandru;
  • Tamarin;
  • Soia;
  • Zahăr, Sare.
Încălzitor (yang)
  • Fructe deshidratate;
  • Compoturi Vegetale gatite;
  • Dovleac;
  • Varza;
  • Suc de rosii;
  • Avocado;
  • Radacionase;
  • Linte, fasole boabe ;
  • Ovaz, orz, hrisca ;
  • Unt, branza, smantana;
  • Alune, seminte;
  • Carne de vita, miel, pui ,pește gatit.
Condimente:
  • Usturoi;
  • Ghimber;
  • Busuioc;
  • Cimbru ;
  • Piper;
  • Foi de dafin;
  • Cuisoare;
  • Melasa;
  • Ciocolata, vanilie.

Consumul de carne!

Occidentalii consumă cantități de carne mult mai mari decât orientalii acest lucru este vizibil în tenul lor, în stratul adipos și mirosul corpului.
Carnea este înalt acidifiantă și încălzitoare (calități yang), prezentând un potențial ridicat de putrefacție.
Dupa teoriile medicinei tradiționale chineze, vârstnicii au nevoie de mai multă carne decât persoanele de vârstă tânară și medie, datorită proprietăților de încalzire yang și substanțelor nutritive concentrate pe care aceasta le conține, dar cu condiția ca aparatul lor digestiv să fie sănătos și să funcționeze în condiții bune.
Cea mai mare problemă în dieta americană standard este totala contaminare a cărnii cu antibiotice și hormoni steroizi.
Aproape 40% din totalul antibioticelor produse în Statele Unite sunt administrate vitelor și celorlalte animale de crescătorie ele trecând astfel în organismul consumatorilor o dată cu fiecare hamburger, friptură sau alte produse din carne.
Acest consum zilnic de antibiotice afectează în mod negativ sistemul imunitar, fiind un factor important în aparitia deficienței imunitare dobândite.
Alături de antibiotice, vitelor americane le sunt administrati hormoni sintetici pentru a accelera creșterea, a mari depozitele de grasime, a aduce concomitent întreaga cireadă la capacitatea optimă de reproducere, pentru a crește producția de lapte și a induce avortul la vacile gestante crescute pentru sacrificare.
Acești hormoni sunt suspectați ca fiind o cauză majoră pentru incidența crescută a cancerului de sân și de ovar la femei, ca și pentru instalarea precoce a pubertății la copii.
Dacă hormonii steroizi produc acumularea rapidă a grasimii la vite, este un motiv să credem că ei cauzează obezitate și la oameni care consumă carnea sau laptele acestor animale contaminate.
Acest lucru este adevarat în mod deosebit pentru copiii în creștere, fiind confirmat faptul că, imediat ce marile centrale americane ce comercializează produse tip fast-food au început să opereze în țările asiatice, copiii din acele regiuni au manifestat toate simptomele afecțiunilor cronice pe care le au și copiii americani: obezitate, acnee, infecții respiratorii, pubertate precoce și anomalii de comportament.
Daca vă place carnea de vită, asigurați-vă că vacile respective au fost crescute făra chimicale și de preferat liber, nu în crescătorii.
Puii comercializați se dezvoltă de asemenea în condiții de crescătorie, unde li se administrează hrană contaminată cu antibiotice, hormoni și pesticide.
Medicii chinezi recomandă totdeauna “puii de câmp” (tu-jee) ca singura sursă alimentară de carne și ouă de pasăre.
Numiti în Vest “pui crescuți în libertate”, ei aleargă liber în jurul fermelor, mănâncă vegetale sălbatice, insecte și viermi, respirând aer nepoluat.
Cea mai bună alegere în ceea ce privește carnea animalelor domestice este mielul. Oile se dezvoltă în general în câmp, la soare și aer curat, și în mod obișnuit nu sunt contaminate cu chimicale.
Mielul este cea mai bogată sursă de carnitină – aminoacidul necesar pentru eliberarea grasimilor în procesul de metabolizare.
Așadar, esența alimentelor și hrana pe care o mâncăm zilnic ne influențează atât la nivel de fizic, mental și emoțional!
Acestea se intrepătrund și interactionează împletind firele vieții materiale și spirituale într-o țesătură deasă care reprezintă corpul și mintea umană.
Oamenii progresează în măsura în care se conformează forțelor care îi modelează și îi alimentează.
De la cer ei primesc comoara spiritului și intelepciune, iar de la pământ obțin elementele esențiale ce constituie propriul organism fizic.
Fuziunea dintre spirit și esența materială generează energia necesară vieții. Dacă energia umană este în armonie cu forțele primare ale cerului și ale pământului, ea protejează și face să înflorească sănătatea trupului.
Atunci însa când e folosită împotriva legilor cerului și ale pământului, se epuizează rapid, iar corpul degenerează și piere.
Legile cerului se mai numesc uneori “destin” în timp ce legile pământului poartă numele de “natură”.
Armonia dintre destin și natura este cheia Tao, “Marea Cale”, și se manifestă la cel mai înalt nivel în om.
În consecinta, oamenii care urmeaza „Marea Cale” își duc la îndeplinire destinul spiritual, bucurându-se totodată de fructele naturii lor pământesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *