5 Metode pentru a reduce stresul

Acest articolul are rolul să vă arate efectele stresului asupra organismului, determinându-vă să deveniți conștienți de sine, încât să vă opriți și să vă întrebați: există oare ceva sau cineva care chiar să merite toate astea?

Adesea nu ne putem elibera de stări interioare de tulburare emoțională. Faptul că ne bazăm pe astfel de stări de natură chimică ne face să trăim experiențe de confuzie, nefericire, agresivitate și chiar depresie.

 Ce este stresul?

Stresul este imposibil de evitat, viaţa însăşi este stresul:
Principala cauză a bolii este stresul. Hormoni de stres imobilizează sistemul imunitar.
Într-un context mai larg este unul dintre cei mai agresivi factori de dezechilibru ai relatiei armonioase dintre corp, minte și sistemul imunitar, a căror funcționare adecvată este esențială pentru sănătatea noastră, pevenind riscul de îmbolnavire.
Experimentăm zi de zi stresul din stimuli exteriori, cum ar fi munca, proiectele, programul încărcat, relații personale, conflictele, etc.
Pentru a îndepărta stresul este foarte important să ne întoarcem cu atenția către noi, către corpul nostru, și să găsim mereu metode să ne imbunătățim stilul de viață și modul de a gândi.
În urma unei bolii de cele mai multe ori se află o emoție reprimată sau un eveniment traumatizant.
Se spune că iertarea este cel mai puternic în tratarea emoțiilor, (iertarea de sine, sau a unei situații care ți-a produs o stare neplacută).

Cum indentificăm stresul?

Mai întâi trebuie să cunoaştem care sunt cauzele care ne fac să nu funcţionăm bine sau chiar să ne lăsăm copleşiți în contexte ameninţătoare.
Odată descoperite cauzele, vom explora cum şi cu ce trebuie înlocuite comportamentele, gândurile şi emoţiile care ne sabotează capacitatea de adaptare.
Prin urmare, o bună cunoaştere de sine (şi implicit a surselor de stres care ne afectează la nivel corporal sau psihic), urmată de o acceptare de sine reprezintă un ingredient de luat în seamă în creşterea capacităţii de adaptare în situaţii dificile.
În aceste condiţii stresul va înceta să mai fie o sursă de ameninţare, anxietate, neajutorare şi lipsă de speranţă.

Cum reducem stresul?

 Prin puterea gândirii pozitive
„Pesimistul vede dificultatea în orice oportunitate, optimistul găsește oportunitatea în orice dificultate.” Winston Churchill
Optimiștii trăiesc mai mult decât pesimiștii! Acesta este concluzia unui studiu efectuat timp de 30 de ani pe 447 de subiecți și condus de oameni de știință de la Clinica Mayo.
Autorii studiului au descoperit că optimiști sunt expuși unui risc cu 50% mai redus de deces de la vârstă mai tânără decât pesimiști și notează chiar că: mintea și trupul sunt interconectate, iar atitudinea pozitivă are un impact important pentru rezultatul final.
S-a mai descoperit că optimiști au mai puține probleme de sănătate fizică și emoțională, mai puține dureri și mai multă energie și că, în general, sunt mai liniștiți, mai fericiți și mai calmi decât pesimiști.

De ce este importantă atitudinea pozitivă?

Unul dintre motivele pentru care atitudinea pozitivă sau optimistă pare atât de importantă este că ea susține sistemul nostru imunitar, și implicit capacitatea noastră de contracarare a bolilor.
O abordare pozitivă, optimistă a vieții face mai mult bine stării generale de sănătate și a longevității.
De asemenea tratăm diverse situații de viață în mod diferit, în funcție de atitudinea pe care o adoptăm față de acestea. O atitudinea pozitivă ne ajută să facem față provocărilor și să le privim chiar ca pe niște oportunității, de pe urma cărora sănătatea nu are decât de câștigat.
Dacă cercetăm sau căutăm adânc în interiorul nostru, poți alege oricând atitudinea superioară care te va ajuta să evoluezi și să te dezvolți personal, acea atitudinea care vine din inimă și care te poate ajuta să găsești alinare și bucurie, dar și o sănătate radiantă.

Acum că am înteles ce este stresul și cum ne afectează, dar și cât de important este să avem o atitudine optimistă în fața problemelor.
Schimbarea este un cuvânt plin de forța și ea poate fi realizată, dacă dorești.
Mai jos vei găsi 5 metode la fel de importante pentru a reduce stresul și a restabiliza echilibrul în viața ta, pune-le în practică și vezi cum te simți după.

1. Imbunătățește-ți stilul de viață:

  • exerciții de relaxare și de mișcare regulate ( yoga, gimnastică sau alte activități sportive);
  • dietă corectă și echilibrată (mâncare cât mai proaspată, vitaminizarea corectă);
  • somn corect și suficient (program pentru somn cel puțin 8 ore pe noapte);

2. Discută cu persoanele apropiate

  • atunci când simți că ești depășit de situații;
  • atunci când ai nevoie de sfaturi și simți ca nu poți lua o decizie.

3. Apelează la diverse tehnici pentru reducerea stresului

  • Tehnica de respirație și de relaxare – tehnică de relaxare care presupune încetinirea ritmului respiraţiei, pentru asolicita astfel dominanţa sistemului nervos parasimpatic (având un rol important în detensionare);
  • Tehnica reîncadrării – modalitate de gestionare a impactului factorilor de stres prin depistarea şi modificarea gândurilor, atitudinilor, aşteptărilor care distorsionează interpretarea realităţii, accentuând vulnerabilitatea în faţa dificultăţilor şi implicit reacţii dezadaptative;
  • Training autogen – tehnică de antrenament mental creată de profesorul german J. H. Schulz, bazată perelaxarea progresivă a organismului prin comenzi verbale care să inducă senzaţia de căldură sau greutate la nivelul fiecărui segment corporal; relaxarea corporală stimulează relaxarea mentală;

4. Organizează-te și prioritizează corect

  • Totul stă în felul în care îți organizezi ziua. Ține minte: Ai putea să-ți faci liste cu ce este important pentru tine de făcut într-o zi. La final vei vedea că faci mult mai multe lucruri decât pe listă, iar asta îți va da o stare foarte bună;
  • Nu uita: în programul de organizare să adaugi și grija față de tine (îngrijirea pielii, timp pentru activitățiile care îți fac placere, timp cu persoanele dragi sau programează-te la un masaj, meditează, etc), toate acestea te vor ajuta să ții stresul la distanță.

5. Scapă de obiceiurile proaste

Comportamentul și gândurile negative îți influențează sănătatea
Ai putea încearca să schimbi atitudinea. Iată ce poți face:
  • atunci când îți apar gânduri negative încearcă să le înlocuiești cu gânduri pozitive. Exemple: (totul va fi bine, pot trece peste asta, viața este frumoasă, este doar un moment, va trece, etc);
  • oprește-te din a încerca să controlezi ceea ce nu poti și nu te mai compara cu alții;
  • când ești într-o situație stresantă, alege să faci pauză, îndepărtează-te de situația stresantă;
  • s-a dovedit că râsul îndepărtează stresul, râzi cu poftă cel puțin o dată pe zi. Nu mai lua lucurile atât de mult în serios;
  • atunci când simți furie, nu te descarca pe oamenii din jurul tău. Înceracă să te retragi pentru câteva momente, respiră adânc (cu cât atenția îți va fi pe respirație, mintea și emoția furiei ușor se va stinge);

  • poți medita (încearcă să stai în tăcere cel puțin 20 de minute pe zi) te va ajuta să te liniștești și să te organizezi mai bine, vei ieși din starea de agitație, vei lua deciziile mult mai ușor pentru că vei obține claritate mintală .

În concluzie, o atitudine optimistă, controlul asupra emoțiilor, îmbunătățirea stilului de viață (prin mișcare, mâncare sănătoasă, somn corect), organizarea și prioritizarea lucrurilor, tehinciile de relaxare (meditația, masaj, yoga), cunoașterea de sine și gândirea pozitivă, toate aceste instrumente te vor ajuta să îți reduci considerabil stresul, în viața personală, dar și la serviciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *