Ambianța interioară – cele trei gunas de care depinde viața ta

Potrivit științei Ayurveda și filozofiei Yoga, mintea este un câmp de energie subtilă și într-un mod permanent reacționează la stimuli care vin din exterior.
Cele trei gunas, Sattva, Rajas și Tamas sunt cele trei energii ale minții. Aceste energii pot fi echilibrate folosind tehnici de pranayama și posturi yoga (asane).

Menținerea minții sănătoase

Condiția ca trupul nostru să se mențină sănătos, este printr-o dietă sănătoasă și mișcare. Mintea noastră este condiționată de informațiile pe care le primim din stimuli exteriori, de la prieteni, familie, profesori, cultura noastră,  și desigur mâncare pe care o consumăm.
Natura minții noastre este în mod natural Sattvică (clară și armonioasă). Însă, dacă experimentăm gânduri negative, lăcomie, frică, sau  avem un stil alimentar nesănătos, mintea își pierde calitatea pură și devine Rajas (neliniștită, agitată) sau Tamasică (letargică și are tendința să opună rezistență la orice înseamnă schimbare).
Sănătatea mintală depinde de cât de mult dezvolți Sattva Guna. Predominanța Rajas și Tamas duc către probleme psihologice. Intenția științei Ayurveda și Yoga este să aducă  Sattva Guna ca predominanța în mintea și trupul nostru. Gândirea pozitivă, meditația au rolul să îndepărteze Rajas și Tamas Guna și să dezvolte Sattva, care aduce liniștea interioară și armonie interioară.

Ce reprezintă fiecare gunas în parte

Subiectul este foarte detaliat, însă în acest articol vom aborda câteva aspecte și noțiunii de bază.

Starea de armonie SATTVA GUNA

Aceasta este o energie armonioasă, clară. Aduce stabilitate și pace interioară,  ne face să ne simțim centrați și puternici. Sattva este dominantă într-o minte sănătoasă. Sub influența Sattva o persoana poate avea urmatoarele caracteristici:  putere de înțelegere, cunoaștere, claritate, compasiune, dragoste, calm, pozitivism, inteligență, curaj, entuziasm.

Starea de perturbare RAJAS GUNA

Aceasta este o energie a mișcării, agitației, expasiune și pasiune. În această energie fericirea vine din lucrurile și plăcerile exterioare. Un exces de Rajas cauzează hiperactivitate, tensiune și oboseală. Sub influența energiei Rajas o persoana poate avea următoarele caracteritici: anxietate, indecizie, neliniște, agresivitate, exteriorizare, agitație, compulsivitate, dependență, gelozie, domninare.

Starea întunecată TAMAS GUNA

Aceasta este energia inerției, a contradicției, natura întunecată. Este puterea ignoranței, care nu ne lasă să facem schimbările benefice. Sub influența acestei energii devenim indiferenți și nu avem interes pentru bine personal nici pentru noi nici pentru cei din jurul nostru. Un exces de Tamas produce letargie. Sub influența acestei energii o persoană poate avea urmatoarele caracteristici: ingnoranță, inerție, prostie, lene, dezinteres, depresie, necinstite, înclinație spre adicție, distrugere, apatie, letargie.

Legătura dintre Gunas și Doshas

Îndiferent de dosha predominantă prezentă în constituția unei persoane, întodeauna este important să dezvolte sattva guna, pentru a păstra mintea și trupul sănătos. Cu toate acestea gunas și dosha combinate în ființa noastră ne poate afecta personalitatea. De exemplu, o persoană cu o constituție Vata, poate fi entuziasmată atunci când este Sattva și anxioasă atunci când este Rajas sau depresivă când este Tamas.

Factorii care ne înclină spre o anumită Guna

  • Ceea ce mâncăm tinde să ne încline predispoziția puternică spre o gunas. Hrana cu o compoziție proastă ne poate da stării de somnolență, amorțeală, diminuarea energiei.
  • Convingerile repetate, forma de gândire care ne conduce la o viziune de ansamblu. Gândurile repetate generează obiceiurile noastre ( gând-acțiune-gest) rezultă însumarea a tot ceea ce suntem.

Dieta Sattvică

Este alcătuită din mâncare pură, consistentă care îi oferă corpului sănătate, energie, bucurie, pace și claritate. Mintea noastră este puternic influențată de ceea ce mâncăm sau bem. Dacă alegi o dietă sattvică te conduce către schimbări majore în felul în care te simți. O masă sattvică este preparată din alimente proaspete și ingrediente naturale. Se mănâncă în general proaspete, crude, colorate, ușor gatite fără adaugare de ulei în exces sau prajite. Mesele sunt indicate să le iei în liniște, așezat la masă. Alimentele sattvice sunt ușor de digerat și îți lasă o senzatia usoară și te simți energizat. În general schimbările în alimentație sunt îndicate să fie facute gradual.
Alimente sattva: fructe, legume, fructe de mare, nuci, semințe, miere, ceaiuri din plante ori lapte vegetal (de caju, de migdale).
Alimente rajastice: alimentele fierbinți, alimentele sărate, alimentele picante, carnea, peștele, ouăle, ciocolata.
Alimente tamastice: carne, ouă, pește, alcool, preparate procesate, ceapă, usturoi, oțet, mâncare gătită de cateva ore sau poate chiar de câteva zile.

Acțiuni benefice care ne ajută să dezvoltăm Sattva Guna atât în trupul nostru cât și în mintea noastră

  1. Meditația/  Rugăciunea;
  2. Recunostința și Mulțumirea;
  3. Gândirea pozitivă;
  4. Alimentația Sattvică – Mâncarea care crește puritatea, puterea, sănătatea și bucuria sunt sattvice;
  5. Mișcarea conștientă – Yoga, Pranayama.
În articolul de azi sunt informații care te ajută să întelegi energiile minții și cum acestea ne influențează întreaga existență. Fiecare acțiune, alegere, gând ne stabilește felul în care ne simțim. Știința Ayurveda și Yoga ne învață cum să ne menținem echilibrul, starea de sănătate, entuziasmul și liniștea sufletească.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *