Introspecția – Vrei să fii fericit? Începe să te cunoști pe tine!

Descoperă-ți realitatea interioară. Observă. Ascultă. Descoperă-te. Învață să te eliberezi de gândurile inutile.
Ce fel de gânduri ai? Îti este greu să iei decizii sau să treci la acțiune? Atenția ta este îndreaptă spre scopul pe care vrei să-l obții?
În conversațiile cu tine îți vei raspunde la toate aceste întrebări.

Ce este introspecția?

Introspecția este oglinda ta. Înainte să incerci să îi înțelegi pe cei din jur, află ce îți dorești pentru tine. La ce nu ți-ai dat înca un raspuns? Prin introspectie îți vei așeza gândurile în ordinea importanței lor și îți vei recunoate și întelege stările emoționale și mintale.

De ce este importantă introspecția?

Persoanele care au control asupra gândurilor și emoțiilor, au apelat la dialogul interior. Odata ce își răspund sincer  întrebărilor personale esențiale, descoperă și direcția către care se îndreaptă. Astfel ajung să aibe o viață fericită și împlinită. După introspectie te organizezi la nivel mintal mult mai bine și acest fapt te va ajuta să iei ușor toate deciziile de care ai nevoie.

Când trebuie să apelezi la introspecție?

Atunci cand simți că nu ai linșite și armonie interioară. Fiecare dintre noi caută să traiască în armonie cu cei din jur, să găsească un echilibru, iar în aceste vremuri în care toți avem un program încarcat uităm să ne gândim și la noi și să găsim acest echilibru. Stările de agitație, iritare, stări negative pe care le avem ne arată că trăim în dezarmonie. Și este foarte ușor să transmitem această dezarmonie persoanelor din jurul nostru, celor dragi nouă. Apoi ne întristăm când îi vedem pe cei din jurul nostru nefericiți, apar întrebările care ne macină și gândurile multe care nu ne mai dau pace, nu reușim să facem alegerile potrivite, iar când vine vorba de decizii, este greu să le luam chiar și pe cele mai simple.

Scopul introspecției

Introspecția îți va aduce o stare de bine. Dialogul interior te va ajuta să te organizezi, vei acționa conștient și responsabil.
Pentru a ieşi din starea de nefericire, confuzie, anxietate în care te afli, trebui să determini cauzele care au generat acea stare.
Dacă investigăm problema, dacă  ne răspundem la întrebările corecte, dacă avem conversația aceea sincera cu noi, vom primi răspunsurile, ele se afla în interiorul nostru.

Cum faci introspecția?

Iată ce poți să faci :
Acasă sau într-un loc unde tu te simți liniștit, îți creezi o atmosferă relaxantă. Te așezi confortabil și te concentrezi pe modul în care respiri. Inspiri profund pe nas și te concentrezi pe ceea ce simți când aduci profund aer în piept. Te concentrezi cum se ridică cutia toracică când inspiri și cum se relaxează abdomenul când expiri. Îți urmărești respiratia timp de câteva minute, te va ajuta să te liniștești, să te relaxezi. Apoi îți acorzi timpul necesar în care să-ți pui întrebarile ajutătoare; îți selectezi gândurile și ce este important pentru tine acum.

Căror gânduri le dai prioritate?

Fii atent la toate gândurile pe care le ai. Ia fiecare gând în parte și analizează-l. Este un gând pozitiv? De ce ? Ești sigur că gândul este adevarat, adică ești sigur că este așa cum crezi tu? De ce? Întodeauna întreabă-te de ce. Știm că nu toate gândurile sunt bune, reale sau utile. Întrebându-ne ce aduce pozitiv pentru noi acel gând, ne vom întelege pe noi mai bine, ne vom accepta și vom învața să nu dăm importanță gândurilor are nu ne aduc vreo un beneficiu. Dacă admitem că gândurile nu sunt fapte, aflăm cum să le triem în avantajul nostru.

Legatura dintre gând, emoție și senzațiile care apar în corp

Gândul și emoția se resimt în corp. Oricând avem un gând sau un sentiment, la nivel fizic se întâmplă două lucruri, simultan:
  • Respirația își pierde ritmul normal -începem să respirăm mai intens (de aici înțelegem cât este de importantă respirația în procesul de calmare).
  • În corp se produce o reacție biochimică care determină apariția unei senzații- orice sentiment negativ, emoție se concretizează într-o senzație în corp.

 Respirația este propriul tău paznic 🙂

Cu pregătire și cu un antrenament adecvat este foarte uşor să observăm respiraţia şi senzaţiile din interiorul corpului.
Respirația îți este „paznic personal”: de îndată ce traiești o emoție negativă, respirația se accelerează. Respirația ta te atenționează: „Fii atent, ceva nu este în regulă!”. Acesta este primul semnal de alarmă și trebuie să înveți să-l recunoști imediat. Apoi, odată ce ești conștient de respirație, concentrează-te pe senzația pe care o ai. Indentifică despre ce senzație este vorba, accept-o. Odată ce o vei accepta vei știi și ce anume a generat-o. Cunoscând cauza și concentrându-te să obții o respirație normală, te vei liniști treptat, prin exercițiu, vei învăța să te detașezi
Introspectia, tehnica auto-observării, ne arată realitatea sub cele două aspecte ale sale: interior şi exterior. Învăţând să rămânem echilibraţi în faţa a tot ceea ce trăim în interior, dezvoltăm detaşare şi faţă de tot ceea ce întâlnim în situaţiile din exterior. Dar această detaşare nu este nicidecum o evadare din realitate sau indiferenţă faţă de eventuale probleme. Este o formă de a te proteja și de a stii cum sa fii tu, ce vrei sa fii, ce direcție vrei pentru viața ta.

Cunoaște-te pe tine însuți

Auto-observarea este o experienţă directă a propriei realităţi interioare. Permite-ți să explorezi, să te cunoști pe tine asa cum ești. Fii deschis să lucrezi cu tine.
Fii curios și află care sunt instrumentele care îți pot schimba viața. KinetoArt te sprijină în această căutare, învățându-te să practici meditația, yoga și tehnici de mindfulness.
Cum intri în contact cu noi?

Contact

Ne poți urmări și pe Facebook:  https://www.facebook.com/artokinetic/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *